2014. május 13., kedd

Böszörményi Gyula: 6... 5... 4...

Fülszöveg:
A 9… 8… 7…-tel valami elkezdődött, valami felébredt, s aki mert, az szembenézett vele.Ebben a kötetben Lilith története, mert az olvasók, akik szavaztak, Lilith sorsára voltak kíváncsiak. S most újra Budapesten járunk, ahol természetesen nem élnek démonok! A szomszéd öregúr nyakában nem lóg alkesz démon, a suliban mellettünk ülő lányt sem űzi a plázába az asmója, hogy vásárlásra kényszerítse, és a sötét kapualjban tántorgó srácot sem a hernyó bódítja bambává. Úgy tűnik, ebben a városban minden a legnagyobb rendben van. Legalábbis, míg össze nem találkozol egy gruftival, kinek éjfekete szemében egészen mást látsz, mint amit te magad nap mint nap tapasztalsz. Ők, a gruftik, gótok és darkok látnak valamit, amit más nem. Látják a köztünk élő démonokat, s nem félnek beszélni róluk. 
És a visszaszámlálás folytatódik…


Amint tudtam, rögtön folytattam a sorozatot. Vagyis pontosan 5 perccel a 9... 8... 7... értékelése után, bár közbejött az Akkor szakítsunk... Mindegy, a lényeg, hogy ezzel is végeztem.

A borító számomra kezd egyre zavarosabb lenni, mert akárki is van a borítón, senkit nem tudok elképzelni a szereplők közül, így. Az addig oké, hogy grufti van a borítón... de ennyi. Mondanám, hogy Lilith, de... oké akkor legyen Lilith, más szereplőt nem tudok a modellbe illeszteni.
A sötét színek továbbra is jól jellemzik a világot, ahol a történet játszódik, valamint a vakságot, abból a szempontból, hogy nem tudod: ki jó és ki rossz?

A szereplőknél, sőt igazából a könyvről, nem igazán tudok újat mondani, elvégre szinte mindent kifejtettem az első rész értékelésében. A történet még mindig magával ragad, és még mindig imádom Böszörményi Gyula írásmódját. Gördülékeny, könnyen olvashatóak a mondatok, a roma illetve latin nyelvből vett varázsigék jelentését mindig megkapjuk az oldal alján.
Tehát térjünk vissza a szereplőkhöz. Kaptunk egy új szereplőt, egyet aki megváltozott, és egy pár régi szereplőt, akik most fontosabb szerepet kaptak.
Xilka, az én kedvenc szereplőm, az imp, akit eddig egy bolondos, raccsoló manónak ismertem, megváltozott. A "manó" meg a "raccsoló" rész stimmel, de egy cinikus, gúnyos manó lett belőle. Sőt, az egyik részen kifejezetten rossz barát, már ha azt vesszük, hogy valakit öngyilkosságra biztat.... "- Itt a mese vége, ugohj hát le véghe!"
Silver Ivy először, legalábbis számomra, egy undok libának tűnt, és bár ez nem változott megszerettem őt. Egy mágus gyermeke. Két titka van, amit megismerünk a történet során. Az egyik inkább furcsa, a másik egyenesen hátborzongató. Ti mire tippeltek? :)
A történetben, immár jófiú(/lány)ként (legalábbis 1 személy kivételével) jelenik meg a ködgruftik életben maradt töredéke, illetve Szürke. Dorisia a kedvencem közölük, és utána jön Gabrieru. Mindannyian elszántak, utolsó lélegzetvételig harcolnak, de sajnos, mint minden háborúban, itt is van áruló. Szám szerint egy.

A történet továbbra is magával ragadó, izgalmas, érdekes, valamint fordulatos. Rejtőzködés, kutatás, menekülés, egy kis szerelem, harc, és a sorsfonal kettéválása. Megismerjük Enoch gyermekét, de Enochról csak annyit tudunk, hogy Fensőbb Hatalom. Tanúja leszünk egy majdnem-öngyilkosságnak, sok halálnak és mészárlásnak, gonosz tervnek, összeesküvés-elméleteknek, a két fő-fő-főgonosz egymás ellen fordulásának, majd a Nagy Döntésnek. Lilith kapja a lehetőséget, hogy döntsön az emberiség jövője felől. Vajon mit választ? Nem tudjuk meg. Mindkét utolsó fejezet a Zéró címet viseli a visszaszámlálásban. Itt jön képbe a sorfonal kettéválása: megtudjuk, hogy mi történik Lilith döntésének következményeként, megismerjük mindkét sorsfonal világát. Mi jobb? Ha Synerella, vagy ha a Fenevad uralkodik?
A könyv utolsó lapjain szavazást hirdetnek: te melyik világot ismernéd meg jobban? Mi már nem szavazhatunk, de a könyv megjelenése előtt ez fontos szempont volt. Böszörményi Gyula arról írt, amiről az olvasók olvasni szerettek volna.
Valamint megtaláljuk a Fatimai Jóslat történetét, egy szerzői hozzáfűzéssel: "
Könyvemben a fatimai jóslatnak csupán néhány sorát, a azt is némileg megváltoztatva közöltem! Aki kíváncsi a teljes titokra, a hozzá kapcsolódó rejtélyekre, hiedelmekre, téveszmékre, annak kellemes nyomozást kívánok!      a Szerző"
Hát, én is kellemes nyomozást kívánok a kíváncsiskodóknak, jó böngészést! :)
Borító: 5/4
Szereplők: 5/5
Történet: 5/5        Összesen: 15/14 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése